Wat zijn de activiteiten van LIFE CrossBorderBog?
Nadat onderzoek van Landschap Overijssel in 2016 aan het licht bracht dat het Aamsveen en het Hündfelder Moor samen één hoogveensysteem vormden, kwam voor het eerst een grensoverschrijdende hersteloperatie in beeld. Landschap Overijssel was op dat moment al begonnen met het uitwerken van maatregelen voor het Aamsveen in een Natura 2000-inrichtingsplan.
Biologische Station Zwillbrock had bij de aanvang van LIFE CrossBorderBog nog geen aanpak gedefinieerd voor hoogveenherstel in het Hündfelder Moor. Op uitnodiging van de provincie Overijssel is dit alsnog gebeurd en werd een gezamenlijke LIFE-aanvraag gestart. Na de toekenning van de Europese subsidie is Zwillbrock gestart met de ontwikkeling van een eigen – op de Duitse situatie toegesneden – plan van aanpak.
De verdere voorbereiding van de uitvoering van LIFE CrossBorderBog gebeurt gezamenlijk door het Duitse en het Nederlandse projectteam. Denk aan de precieze uitwerking van technische oplossingen, inkoop van materialen en advies, opstellen van een gezamenlijke planning en afstemming over communicatie en kennisdeling. Maar ook aan ondersteuning bij het complexe Duitse vergunningentraject en het opzetten en stroomlijnen van één monitoringsysteem.
De uitvoering van LIFE CrossBorderBog loopt niet synchroon aan beide zijden van de grens. Dit heeft meerdere oorzaken. De belangrijkste is dat Landschap Overijssel bij de start van het project al een gedetailleerd en goedgekeurd inrichtingsplan heeft. Ook liggen er goede rijroutes naar en in het projectgebied. Het Nederlandse team kan daardoor na de aanbesteding vrijwel direct aan de slag.
Het Duitse projectgebied is nauwelijks ontsloten, wat de aanvoer van bouwmateriaal voor de dammen moeilijker maakt. De vele bomen en vennen in het terrein maken dit nog extra complex. Daarnaast mogen de ingrepen niet leiden tot hydrologische veranderingen in de (agrarische) omgeving van het Hündfelder Moor. Hiervoor wordt als extra maatregel over een grote lengte een metershoog waterondoorlaatbaar schot in de bodem geplaatst.
De werkzaamheden in het Hündfelder Moor worden tussen 2025 tot 2027 in drie fasen uitgevoerd. 2028 zit in de planning als ‘reservejaar’, om eventuele vertragingen door slechte weersomstandigheden op te kunnen vangen.
De werkzaamheden in het Aamsveen starten in 2024 en worden in 2025 afgerond.
Het Nederlandse en het Duitse projectteam stroomlijnen hun bestaande metingen en waarnemingen in het hoogveengebied en zetten onder leiding van de provincie Overijssel samen één grensoverschrijdend monitoringsysteem op.
Het Nederlandse en het Duitse projectteam werken voor de communicatie en kennisdeling over (de uitvoering van) LIFE CrossBorderBog samen op basis van een gezamenlijk plan. De uitvoering ervan gebeurt onder leiding van de provincie Overijssel. Het plan bevat onder meer een overzicht van alle communicatie- en kennisdoelgroepen van het project en van de gezamenlijke communicatie- en kennismiddelen en -activiteiten.
Kennisdeling door LIFE CrossBorderBog krijgt onder andere gestalte door het samenwerkingsverband BOG4LIFE. Hierin werken 4 hoogveenherstelprojecten in Oost-Nederland samen. Dit zijn: LIFE Multi-Peat (natuurgebied Witte Veen), Peat Pals for LIFE (natuurgebied Fochteloërveen) en AddMire LIFE (natuurgebied Engbertsdijksvenen).
Alle projecten werken globaal aan hetzelfde doel: hoogveen herstellen. Hun uitgangspunten verschillen echter wel deels. Ook bevinden ze zich niet allemaal in hetzelfde uitvoeringstadium. Binnen BOG4LIFE streven de 4 projecten naar: