Meekijken? De beste stuurlui staan aan wal? In het Aamsveen en in het Hündfelder Moor lopen ze ook in het veld! Kijk mee met de mannen en vrouwen die in het gebied werken en zie wat zij zien…
Het Nederlandse Aamsveen en het Duitse Hündfelder Moor vormen samen één grensoverschrijdend hoogveensysteem. Turfwinning heeft beide gebieden beschadigd. Door ze weer natter te maken, herstellen we de natuur en bouwen we een klimaatbuffer (2024).
Wie de kenmerkende roep van een kraanvogel eenmaal heeft gehoord, vergeet hem nooit meer. In het Hündfelder Moor broeden jaarlijks meerdere paren. Dit ‘stel’ vliegt boven het Aamsveen (voorjaar 2024)
Een film uit 1967 van G.J. ter Welle over ‘het natuurreservaat Aamsveen door de seizoenen heen, met beelden van hoogveen, heidevelden, bossen, bloemen, planten en grasweiden’.
Bron: Collectie Overijssel
In de laggzone, tussen het hoogveen en de stuwwal ten westen van het Aamsveen, mengen ‘zuur’ veenwater en mineraalrijk (kwel)water met elkaar. In dit overgangsgebied komen daardoor zeer veel verschillende en vaak zeldzame plant- en
Om de diepte van de veendammen (waarmee het regenwater wordt vastgehouden in het hoogveen) te kunnen bepalen, bepalen we eerst de dikte van de veenlaag. Die is niet overal gelijk. De zwarte ‘aarde’ in de boring is zogeheten ‘zwartveen’.