Organisatie, planning en toegang

November, 2024

Wie doet wat in LIFE CrossBorderBog?

Landschap Overijssel heeft de leiding over het hoogveenherstel in het Aamsveen. Het werk is in handen van vrijwel hetzelfde projectteam dat ook het natuurherstel in de laggzone heeft uitgevoerd. De aanbesteding van het uitvoerende werk in het hoogveen is gewonnen door aannemersbedrijf Oosterhuis uit Nijeveen.

Biologische Station Zwillbrock heeft de leiding over het hoogveenherstel in het Hündfelder Moor. Hiervoor is een nieuw projectteam samengesteld, dat zich momenteel bezig houdt met het uitwerken van de maatregelen en het aanvragen van de benodigde vergunningen. Zie ook het artikel Treffen mit dem Team LIFE CBB Hündfelder Moor.

Provincie Overijssel coördineert het totale project. Denk bijvoorbeeld aan bewaken van de overall planning, verantwoorden van de financiën, organiseren van de gezamenlijke communicatie- en kennisdelingsactiviteiten en opzetten van de monitoring.

 

Wanneer is het project helemaal klaar?

De werkzaamheden in het Aamsveen starten in november 2024 en duren – met uitzondering van het broedseizoen (15 maart – 15 juli 2025) naar verwachting tot maart 2026. Uiteraard kunnen we alleen werken als de weers- en terreinomstandigheden het toelaten. Het moet – simpel gezegd – niet te streng vriezen en niet té nat zijn tijdens de uitvoering.

De werkzaamheden in het Hündfelder Moor beginnen naar verwachting in het najaar van 2025 en duren waarschijnlijk tot en met 2028. Gezien de vele onzekerheden die zo’n lange uitvoeringsperiode met zich meebrengt, wordt 2029 aangehouden als reserve/uitloopjaar. Overigens is het Hündfelder Moor ook een vogelreservaat, wat extra eisen stelt aan de uitvoering.

 

Kan ik wandelen tijdens de werkzaamheden…?

Om veiligheidsredenen zijn de wandelpaden op plekken waar wordt gewerkt doordeweeks gesloten (24 uur per dag). Er rijden op werkdagen vrijwel permanent grote en zware machines en voertuigen over de paden. In het weekend is het hele gebied geopend. Borden bij de ingangen geven dit duidelijk aan.

 

… en in de toekomst?

Het natter worden van het hoogveen, leidt ertoe dat sommige paden al snel niet meer begaanbaar zullen zijn. Dit heeft consequenties voor de wandelroutes. Zo zal onder meer het pad ná de vogelkijkhut, dat wandelaars precies over de grens tussen Nederland en Duitsland voert, ophouden te bestaan.

We realiseren ons dat dit een forse verandering is in de mogelijkheden om het Aamsveen te beleven. Feit is echter dat een goed functionerend hoogveen nu eenmaal slecht toegankelijk is. We onderzoeken momenteel welke opties er zijn om het Aamsveen – Hündfelder Moor ook in de toekomst te kunnen ervaren. In deze nieuwsbrief houden we u hierover op de hoogte.