Het Hündfelder Moor maakt deel uit van een voormalig grensoverschrijdend hoogveencomplex, dat tegenwoordig bestaat uit het natuurgebied Aamsveen aan de Nederlandse kant en de natuurgebieden Amtsvenn en Hündfelder Moor aan de Duitse kant. Het Hündfelder Moor maakt deel uit van het Natura 2000-gebied “Amtsvenn en Hündfelder Moor”. Het is ook aangewezen onder de Vogelrichtlijn van de EU en maakt deel uit van het Europese vogelreservaat “Veengebieden en heidevelden van het westelijke Münsterland”.
Na de inwerkingtreding van de eerste natuurreservaatverordening van 1979 werd elk gebruik van het gebied, inclusief turfwinning, verboden. De afwateringssloten die voor dit doel waren aangelegd, bleven aanvankelijk liggen. In de jaren erna voerde Biologische Station Zwillbrock allerlei grote en kleine maatregelen uit om het gebied weer natter te maken en kwam er veenherstel op gang. Rond dezelfde periode begon schapenhouderij Moorhof (van het Biologische Station) met het begrazen van de voormalige veengebieden, met een eigen kudde zogeheten Moorschnucken. De schapen moesten verdere struik- en bosvorming op de percelen voorkomen.
Tussen 1998 en 2003 werden in het kader van een ander LIFE-project grootschalig ingegrepen om het Hündfelder Moor weer natter te maken. Het gebied heeft zich sinds die tijd over het algemeen gunstig ontwikkeld. In het hoogveen zijn nu grote stukken heide met bremheide en klokjesheide aanwezig. In de lagere delen en in voormalige sloten en veenkuilen vindt inmiddels veelbelovende veenvorming plaats.
Het Hündfelder Moor is grotendeels ontoegankelijk voor bezoekers om broedende en rustende vogels, die gevoelig zijn voor verstoring, te beschermen. Er is een wandelparkeerplaats aan de B70 in het noorden. Van hieruit kunt u een (grensoverschrijdende) tocht kunt maken door het noordelijke Hündfelder Moor en het Nederlandse Aamsveen.
De bijzondere waarde van het Hündfelder Moor gebied ligt in de aanwezigheid van vrijwel ongestoorde en voedselarme veenhabitats. Het gebied heeft daarom ook een belangrijke functie als broed- en rustplek voor talrijke vogelsoorten.